sobota, 22 września 2012

Makaron ryżowy ze szpinakiem

Makaron ryżowy ze szpinakiem, czyli veganquickie na każdą okazję.

Składniki:
  • makaron ryżowy
  • pomidor
  • szpinak
  • oliwa z oliwek


Proces:
  • Gotujemy wode na makaron
  • Płukamy i w miarę możliwości osuszamy szpinak (ja lubię w całości tak, że nie będę go kroił)
  • Obieramy i kroimy pomidory w kostkę. Obierać pomidory możemy tak, jak zapewnie doradziłaby perfekcyjna pani domu, czyli uprzednio zanurzając w gorącej wodzie, albo jak nam się nie chce niepotrzebnie pitolić obieramy ostrym nożem tak jak jabłko.
  • Chwilkę czekamy (ja napiłem się soku ananasowego marki Auchan)
  • Nagrzewamy patelnie
  • Woda w garnku zaczyna się mącić
  • Wlewamy na patelnie kilka łyżek oliwy
  • Wrzucamy i smażymy chwilkę pomidory co jakiś czas podrzucając.
  • Woda się gotuje.
  • Odkładamy garnek z wodą na bok i zanurzamy w nim na kilka minut makaron ryżowy (chyba że insrukcja mówi inaczej...)
  • Wrzucamy na patelnie szpinak i chwilkę podsmażamy co jakiś czas podrzucając.
  • Przecedzamy makaron
  • Doprawiamy szpinak i pomidory solą i pieprzem
  • Wykładamy wszyskto na talerz
Całość zajęła nam max 10 minut. Wygenerowała do umycia 1 garnek, 1 patelnie, 1 nóż, 1 sitko i 1 deskę do krojenia.

A w efekcie dostaliśmy porcję bezglutenowego, bezlaktozowego megazajebistego obiadu.

A co najważniejsze, już po zjedzeniu Aga Ma powiedzała, że było fuckin' delicious. Mimo, że weganką nie jest.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz